Dizel Arabalarda DPF (Dizel Partikül Filtresi) Hatası
Merhaba,
Bugünkü konumuz dizel arabalarda sık sık meydana gelen DPF yani Dizel Partikül Filtresi hatası.
Peki nedir bu DPF? DPF; adında da anlaşılacağı gibi dizel arabalarda bulunan ve egzozdan salınım yapan canlılar için zehirli olan çok küçük kömür parçacıklarının egzozdan çıkmadan önce bir filtrede durdurularak, yakılıp yok edilmesi işlemidir.
Biraz da şekil ile anlatalım;
- Motordan çıkan gaz ve parçacıklar
- DPF tarafından katı parçacıkların durdurulması
- Egzozdan çıkan ve havaya salınan gaz
Peki DPF nasıl dolar ve nasıl yok edilir?
Egzozdan önce bulunan DPF içine giren katı parçacıklar, bildiğimiz ama biraz daha özel bir filtre yardımı ile tutulur. DPF’nin önünde ve sonunda bulunan sensörler sayesinde DPF’nin doluluk oranı devamlı kontrol edilir. Çünkü DPF belli bir seviyede dolduğu zaman araba devirden düşer ve hararet yapmaya başlar ve ardından motora büyük hasarlar verir. Bir çok arabada DPF’nin dolması durumunda, daha doğrusu belli bir seviyeye gelmesi durumunda araba kendi egzoz ısısını yükselterek bu katı parçaçıklar yakarak yok eder ve filtrenin dolmasını engeller, bu durum bazen ekranda şoföre bildirilir. Ama bir çok arabada ekranda şekil-2 ve şekil-3 deki gibi uyarılar çıkarak şoföre ikaz verir ve arabanın 70-80 km/saat hızında 3-4 bin devir arasında 20-30 dakika veya ışık sönene kadar sürmesini ister. Bu olay yine yukarıda dediğim gibi ısıyı arttırarak dolan filtredeki parçacıkların yok edilmesi işlemidir.Bu esnada kesinlikle durulmamalı ve her arabanın kitapçığında net verilen hızda sürülmesi gerekmektedir.


Şimdi gelelim bu yazıyı neden kaleme aldığıma ve DPF’nin dolması durumunda neler yapmamız gerektiğine;
Sahibi olduğum Nissan Qashqai 1,5 dci 2011 model arabam yaklaşık 6 ay önce kırmızı motor ışığı yaktı. Herkesin bildiği gibi sarı motor ışığı servise git motorda bir sıkıntı var, kırmızı motor ışığı ise çok sıkıntılı bir motor arızası var arabayı durdur ve servisi ara şeklinde yorumlanmaktadır. Tabi bulunduğum KKTC olduğunda ve dizel araba pek bulunmadığından dolayı sıkıntılı bir duruma düşmüştüm. Tesadüf Nissan yetkili servisi olmayan ama ellerinde Consult 3 plus yazılımı bulunan bir firma buldum. Ama ne yazıkki bu programı kullanmasını bilen yoktu, eski çalıştığım yerdeki Nissan yetkili servisindeki ustam çok yardımı oldu ve arabayı bilgisayar bağlayarak arızayı bulduk. DPF arızası idi ve içerideki miktar 85 gr. dı. Bu çok yüksek bir miktar. Bilgisayar yardımı ile partikül temizliği yaptık ve bu işlem sonra değişmesi zorunlu olan yağ ve yağ filtresini değiştirdik. Konuyu fazla uzatmayayım, 6 ay sonra yine kırmızı motor ışığı yandı ve baktığımızda 45 gr. lık DPF hatası vardı. Bu kadar kısa sürede dolması imkansızdı, yaptığım araştırmalarda şu sonuca vardım.
- KKTC’de Euro5 olmadığında arabama Euro4 ve düşük kaliteli yakıt koymuştum.
- Adada DPF li araba olmadığından C4 motor yağı bulamadım ve ETC yağ koymuştum.
- İş ile evimin arası 5 km. idi ve KKTC bulunmuş kişiler bilir her yerde radar vardır siz 65 km/saat den fazla hız yapamazsınız.
İşte bunların sonucunda DPF dolmuştu. Şimdi yarın sensörlerin de temizliğini yapacağım, ardından bilgisayara bağlayarak DPF temizliği yaptırıp, yağ ve yağ filtresini değiştireceğim. Bunun için Nissan Qashqai 1.5 DCI arabama özel 5W30 C4 yağ sipariş ettim. İnşallah filre tamamen tıkanmamış ve sensörlerde herhangi bir erime gibi arıza meydana gelmemiştir. Çünkü bir DPF filtresi arabasına göre 800 ila 8000 TL. arasındadır.
Peki bu duruma düşmemek için ne yapmalısınız?
- DPF ‘nin tıkanmaması için ilk şart yol yapan biri olmasınız, en azından haftada bir 1-2 saat gibi uzun yola çıkmalı, şehir içi dur kalk olaylarında uzaklaşmalısınız,
- Arabanızı devirli kullanmalısınız, arabanızı ilk çalıştırırken ve stop etmeden önce 5 dakika rölantide çalıştırmalısınız,
- Kesinlikle motorunuza uygun yağ kullanmalısınız,
- Arabanızı iyi tanımalı ve hangi dizel yakıtı almanız gerektiğini bilmelisiniz. Ayrıca hep aynı yerden yakıt almalı, yakıt alımından sonra arabanın çekişinin düştüğünü hissederseniz, takip etmeli gerekirse petrol istasyonunuzu değiştirmelisiniz,
- Şekil-2 ve Şekil-3 deki arıza lambaları yandığı zaman (arabanız destekliyorsa, benimkinde bu ikaz ışıkları yok) DPF’nin temizlenmesi için 20-30 dakika 70-80 km/saat hızında 3000-4000 devir ile gitmelisiniz, bu da yaklaşık dördüncü vitese tekamül etmektedir.
Şimdilik bu kadar ileride sizleri diğer sitelerden derlediğim videolar ile daha da aydınlatmaya çalışacağım. Ben taktım bu Dizel partikül Filtresine…