CGN IP Nedir?

CGN (Carrier Grade NAT) IP veya CGN Contexinden alınan IP nedir? CGN IP ne işe yarar? CGN IP’nin artı ve eksileri nelerdir? Bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

CGN IP kısaca İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS) tarafından IPv4 bloğunun azalması bahanesiyle (!) hizmete sundukları ve bir çok client (müşteri) bilgisayar ve mobil cihazlarının tek bir ip üzerinden internete bağlanmasını sağlayan bir yapıdır.

İlkönce IPv4nedir? Bunu anlamaya çalışalım. IPv4 şu anda internete bağlanmak veya bir ağdaki server veya bilgisayarların birbiri ile iletişim kurmak için kullanılan en yaygın protokoldür. IPv4 Protokolünde IP’ler 8 bitlik 4 rakam şeklinde 32 bitten oluşur. (Örnek 192.168.112.121 gibi) Bu rakamlar, 0 ile 255 arasında olabilir. IPv4de bir adres 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. Bu şekilde 4 milyardan fazla IP adresi üretilebilir.

Ancak günümüzde özellikle Türkiye’de şu korona döneminde internet kullanımı yaygınlaşmaya başladıkça bu bahsettiğimiz 4 milyardan fazla IP adresi yetmemeye başlamıştır ve ISS’lere tahsis edilen belli aralıklarda IP’ler zamanla çoğalan müşterilerine yetmediğinden bu IP’leri daha verimli kullanmayı amaçlamışlardır ve böylelikle CGN kullanılmaya başlanmıştır.

CGN contexinden IP alan bir kullanıcı, kesinlikle port yönlendirme yapamaz bu yüzden remote desktop, DDns, FTP sunucu, IP kamera gibi hizmetleri kullanamaz. Yine aynı şekilde bazı online oyunlarda, oyuna girememe veya banlamalar yaşanabilir. Hatta aynı IP numarasını bir çok kişi kullandığından pinglerde yükselmeler yaşanabilir.

Peki CGN IP kullanıp kullanmadığınızı nasıl anlarız? Kesinlikle CGN IP kullandığınıza eminim fakat yine de gözünüzle görmek için modeminize girip internet IP si ile whatismyip.com gibi bir siteden sorguladığınız internet IP’sinin aynı olmadığı gördüğünüz anda CGN IP kullanıyorsunuz demektir.

Peki bu CGN IP’nin faydası yok mu? Evet var ama size değil ISS’na faydası var. Böylece elinde bulunan kısıtlı IP numaraları tükenmemiş ve müşterilerine zorla dayattığı statik (sabit) IP hizmetini ücretli olarak sunarak daha çok kazanmaktan başka faydası bulunmamaktadır.

Peki CGN IP’den kurtulmanın başka yolu yok mu? Bu da mümkün ama IPv6’a geçildiği takdirde. Ne yazık ki Türkiye hala IPv4 protokolünü kullanmakta ve kısa bir süre içinde de IPv6’a geçmeyecek gibi görünmektedir.